Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009

Όταν η Ποίηση... συνάντησε το σπίτι της..!

Ανοίγοντας μια πόρτα...στο κέντρο της Αθήνας...
...Ενός ερειπωμένου σπιτιού, με κλειστά παράθυρα... κτισμένα... παράθυρα,
οδηγούμαστε στο σπίτι, που έζησε... ο ποιητής μας, Τάσος Λειβαδίτης!

Σύμπτωση, το "ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ" που κάποιος έγραψε τυχαία...

Αδιάφορη η πολιτεία, στη χώρα που γεννήθηκε ο πολιτισμός, και που χάθηκε... μεταξύ ζώνης των οκτώ, και των... χτυπημάτων,κάτω από τη ζώνη!

Ελπίδα, η γνωστοποίηση της ύπαρξης, του πατρικού σπιτιού, του Τ.Λειβαδίτη,στο συνέδριο για την ποίηση και η δέσμευση (μακάρι!) Υπουργού, για τη δημιουργία, μικρού μουσείου Τάσου Λειβαδίτη.

Παρακολούθησα, το πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο:
«Η Ποίηση σήμερα»

Υψηλής ποιότητας εισηγήσεις, απαγγελίες όμορφων ποιημάτων και εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου «Η Ποίηση σήμερα», το οποίο οργάνωσε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Η εισαγωγική ενότητα με τίτλο «Ο Λειβαδίτης όπως τον γνώρισα» ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή, του οποίου τη μνήμη τίμησε το συνέδριο με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε πως το πατρικό σπίτι του Τάσου Λειβαδίτη στην οδό Λεωνίδου 74 στο Μεταξουργείο κρίθηκε διατηρητέο και δεν θα γκρεμιστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, από τον οποίο είχε απαλλοτριωθεί για να χτιστεί σχολείο. Εκφράστηκε δε το αίτημα να στεγαστεί εκεί ένα μικρό μουσείο Τάσου Λειβαδίτη.

Η ταυτότητα του συνεδρίου: Οχτώ θεματικές ενότητες, εβδομήντα εισηγητές και είκοσι οχτώ ποιητές που απάγγειλαν ποιήματά τους.

Οι οχτώ ενότητες του συνεδρίου είχαν θέμα τη σχέση της Ποίησης με τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη μουσική, τους νέους, την επιστήμη και τεχνολογία, τις άλλες τέχνες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Στη διάρκεια του συνεδρίου ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε το αίτημα για τη δημιουργία ως θεσμού του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών», που υπέβαλε το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γιώργος Δουατζής, το οποίο ήδη υποστηρίζουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκφράστηκε επίσης το αίτημα δημιουργίας του «Σπιτιού του Ποιητή».

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Δεν υπάρχει στη χώρα μας ως θεσμός ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης. Όταν αντίστοιχα φεστιβάλ υπάρχουν σε πολλές πρωτεύουσες και επαρχιακές πόλεις του εξωτερικού, όπως π.χ. στην Καζαμπλάνκα, το Ρότερνταμ , το Σαν Φραντσίσκο, το Σαράγιεβο, τη Νάπολη, την Καλαβρία, το Σαλέρνο, το Αμάλφι, την Κρακοβία και αλλού.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών», θα είναι ένας θεσμός που θα λειτουργεί επί μία εβδομάδα κάθε χρόνο και θα αποτελεί το σημείο συνάντησης των ποιητών από όλο τον κόσμο. Με σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης που σχετίζονται με την ποιητική δημιουργία, όπως θέατρο, κινηματογράφο, μουσική, εικαστικά.

Το φεστιβάλ θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

- Συνέδριο για την Ποίηση
- Ημερίδα αφιερωμένη σε Έλληνα ποιητή.
- Ομιλία προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας ( πολιτικής, τέχνης, επιστήμης κλπ) με θέμα «Ποίηση και σημερινός κόσμος».
- Προβολές ντοκιμαντέρ για Ποίηση - ποιητές.
- Προβολές κινηματογραφικών έργων σχετικών με την Ποίηση και τους ποιητές.
- Συναυλίες με έργα βασισμένα σε ποιήματα.
- Θεατρικές παραστάσεις ποιητικών έργων.
- Έκθεση εικαστικών έργων (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία) εμπνευσμένων από την Ποίηση.
- Βράβευση Έλληνα τιμώμενου ποιητή για το σύνολο του έργου του.
- Βράβευση ξένου τιμώμενου ποιητή για το σύνολο του έργου του.
- Διεθνείς ποιητικοί αγώνες. Βράβευση τριών ποιητών.
- Απαγγελίες ποιητών στη γλώσσα τους, αγγλικά και ελληνικά.
- Έκδοση δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) με το υλικό του φεστιβάλ.

Την ίδια εβδομάδα μπορεί να απλωθεί μια «Γιορτή της Ποίησης» σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων των Δήμων και Κοινοτήτων, θεάτρων, μουσείων και αιθουσών τέχνης, καθώς και των γυμνασίων και λυκείων, με εκδηλώσεις με επίκεντρο την ποίηση.

«Σπίτι του Ποιητή» ή του «Ποιητικό Μουσείο».

Προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου – ναού της Ποίησης - του οποίου κάθε αίθουσα θα φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφα, βιβλία, ηχητικά ντοκουμέντα και on line συνδέσεις παροχής κάθε πληροφορίας για το έργο και τη ζωή των ποιητών μας. Θα είναι ένας χώρος ζωντανός, προσιτός για επισκέψεις, μαθητών, φοιτητών, μελετητών και φίλων της ποίησης από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Μακάρι... να ξανασυναντηθούμε επί της ουσίας, με το "χαμένο¨μας πολιτισμό!
Μακάρι... να υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν!
Μακάρι...να βρεθεί ο τρόπος, που όλοι αυτοί οι ¨άγνωστοι" ποιητές, του διαδικτύου και όχι μόνο, να έχουν μια πολιτισμένη ανταπόκριση!
Φτάνει πιά με τις "κλειστές παρεούλες" που "εμπορεύονται" τον πολιτισμό!
Υ.Γ. Θα αναρτώ σταδιακά,εισηγήσεις του συνεδρίου, για όσους ενδιαφέρονται.
Καλημέρα...όλη μέρα!

5 σχόλια:

50fm είπε...

dfdsfdf

Μαρια Νικολαου είπε...

Aυτο που ειχα πει σε κάποιο γραπτό μου κάποια στιγμή...
Να που έγραφαν οι ΠΟιητές...
Οι απλοί και μεγάλοι Ποιητές...

50fm είπε...

Oι απλοί και μεγάλοι ποιητές Μαρία μου, οι ποιητές οι γνήσιοι!
Να σαι καλά!

IZA είπε...

Δυστυχώς σ' αυτή τη χώρα λέγονται μεγάλα λόγια τα οπόία μετά από λίγο ξεχνιούνται . Ιδίως ο πολιτισμός έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

50fm είπε...

Έχεις δίκιο ΙΖΑ μου,οι δεσμεύσεις ξεχνιούνται, με το πρώτο βήμα, απ΄, το βήμα..!